Kuala Lumpur, Malaysia | Jakarta, Indonesia info@blockchaindev.my

Artikel#2 – Jabatan Kewangan Dubai Lancar Sistem Pembayaran Berasaskan Blockchain untuk Kerajaan UAE

Blockchaindev Sdn Bhd > Artikel Blockchain > Artikel#2 – Jabatan Kewangan Dubai Lancar Sistem Pembayaran Berasaskan Blockchain untuk Kerajaan UAE

Dubai Department of Finance (DoF) telah bekerjasama dengan Smart Dubai Office (SDO) untuk melancarkan sistem pembayaran berkuasa blok. Berita itu dilaporkan oleh laman berita tempatan Zawya, 23 September.

Platform baru, yang dipanggil “Rekonsiliasi dan Penyelesaian Pembayaran” ini telah dilancarkan secara rasmi pada hari Ahad, 23 September. Ia dilaporkan ditujukan kepada entiti kerajaan seperti Polis Dubai, Roads and Transport Authority (RTA), Dubai Health Authority (DHA) dan lain-lain.

Menurut Zawya, Dubai DoF dan SDO berhasrat untuk menyediakan sistem untuk proses tadbir urus yang lebih tepat dan telus, serta membolehkan pembayaran dalam masa nyata di antara struktur organisasi kerajaan.

Seperti yang dilaporkan oleh Zawya, proses sedia ada untuk urusniaga dalam kerajaan Dubai adalah memakan masa dan memerlukan sehingga 45 hari untuk menyelesaikan sebarang operasi yang diberikan.

Sistem baru ini dilaporkan telah digunakan oleh Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) dan Knowledge and Human Development Authority (KHDA) dengan bilangan transaksi ujian berjumlah lebih dari lima juta.

Dr. Aisha Bin Bishr, Ketua Pengarah di SDO, mengulas bahawa blockchain adalah “teknologi yang menyakinkan.”

Pada tahun 2017, kumpulan SDO telah dianugerahkan penghormatan teratas di Smart Cities Expo and World Congress di Barcelona dan memperolehi Anugerah City Project dari kalangan 308 pasukan lain di Dubai blockchain Strategy.

Projek Smart City dilaporkan diperkenalkan oleh Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE dan Penguasa Emirat Dubai, Sheikh Mohammed bin Rashid pada tahun 2013. Disokong oleh kerajaan, sektor swasta dan rakan institusi, matlamat organisasi adalah untuk menyediakan eko-sistem pintar untuk kerjasama antara entiti kerajaan, penduduk dan pelawat.

Smart Dubai bukanlah satu-satunya inisiatif yang disokong kerajaan yang berhasrat untuk menggunakan teknologi baru muncul seperti blockchain di negara ini.

Pada bulan April tahun ini, Naib Presiden dan Perdana Menteri UAE melancarkan inisiatif “UAE Blockchain Strategy 2021”, dengan matlamat untuk mencapai kedudukan pemimpin global dalam mengadaptasikan teknologi itu.

Pada bulan Julai, Dubai International Financial Centre (DIFC) mengumumkan perkongsiannya dengan Smart Dubai untuk membangunkan “Mahkamah Blockchain.” Pertubuhan itu bertujuan untuk meneroka potensi teknologi dalam menangani kelemahan sistem undang-undang UAE, seperti memperkenalkan pengesahan blokchain berasaskan penghakiman mahkamah.

Dipetik dari sumber : https://cointelegraph.com/…/dubai-department-of-finance-lau…?

#Perjuangan

Miliki wallet kripto percuma di www.mypw.io
Mulakan berdagang Kripto di www.nucex.io
Ketahuilah kripto Nusantara di www.pitiscoin.asia
Pelajari Blockchain di www.blockchainacademyasia.io

Related Posts

Leave a Reply