Kuala Lumpur, Malaysia | Jakarta, Indonesia info@blockchaindev.my

Artikel#4 – Bank Thailand Menguji Penyelesaian Blockchain Visa Untuk Pembayaran Rentas Sempadan

Blockchaindev Sdn Bhd > Artikel Blockchain > Artikel#4 – Bank Thailand Menguji Penyelesaian Blockchain Visa Untuk Pembayaran Rentas Sempadan

Bank keempat terbesar di Thailand, Kasikornbank, baru-baru ini menyertai program Visa B2B Connect yang berasaskan blockchain untuk pembayaran rentas sempadan, akhbar tempatan The Nation melaporkan pada Khamis, 20 September.

Menurut The Nation, Kasikornbank adalah bank “pertama” di negara ini untuk menggunakan teknologi itu, yang akan membawa kepada tahap penggunaan blockchain yang lebih meluas dalam sektor perbankan Thailand.

Suripong Tantiyanon, Pengurus Visa di Thailand, menyatakan pendapatnya mengenai perkongsian itu, dengan menyatakan bahawa Visa B2B akan menyokong perkembangan tersebut dalam “keselamatan, tadbir urus, dan teknologi distributed ledger”.

Menurut Naib Presiden Kanan Kasikornbank, Siriporn Wongtriphop, menggunakan blockchain untuk pembayaran antarabangsa akan membantu syarikatnya menjadi “pemimpin dalam industri” kerana jaminan keselamatan tambahan.

Merujuk laman web Visa, B2B Connect telah dilancarkan pada 2017 untuk memproses pembayaran merentas sempadan korporat. Bank Niaga A.S., Shinhan Bank Korea Selatan, Bank Kesatuan Filipina dan United Overseas Bank, Singapura telah disebutkan di antara rakan kongsi pertama yang boleh membuat urusniaga langsung antara satu sama lain melalui teknologi B2B Visa berasaskan blockchain.

Kasikornbank, yang dahulunya dikenali sebagai Thai Farmers Bank, beribu pejabat di Bangkok. Menurut penyelidikan Moody baru-baru ini, Kasikornbank mempunyai aset bernilai $ 96 bilion pada bulan Mac 2018.

Seperti yang ditulis laman web Cointelegraph.com pada bulan Ogos, Bank of Thailand (BoT) mula membenarkan bank tempatan menubuhkan anak syarikat untuk menangani kriptografi. Menurut peraturan, bank Thailand dibenarkan untuk mengeluarkan token digital, memberikan perkhidmatan broker kripto, menjalankan perniagaan yang berkaitan dengan kripto, dan melabur dalam matawang kripto melalui anak syarikat.

Dipetik dari sumber : https://cointelegraph.com/news/major-thai-bank-to-test-visa-blockchain-solution-for-cross-border-payments

#Perjuangan #Nusantara

Miliki wallet kripto percuma di www.mypw.io
Mulakan berdagang Kripto di www.nucex.io
Ketahuilah kripto Nusantara di www.pitiscoin.asia
Pelajari Blockchain di www.blockchainacademyasia.io

Related Posts

Leave a Reply